Redaksiyon nasıl yapılır? Sorusunun cevabı için öncelikle yazılı bir metin gerekmektedir. Her türü yazılı metin üzerinde redaksiyon yapılmaktadır. Redaksiyon işlemi ile birlikte metindeki bütün hatalar düzeltir.
Redaktörün, redakte edeceği metnin konusuna hakim olması gerekmektedir. İlk öncelikle metin güzelce okunmalıdır. Daha sonra metindeki dilbilgisi, noktalama ve yazım hataları varsa bunları düzeltmelidir. Daha sonra metin tekrar okunarak, okumanın daha keyifli olması için bazı ekleme ve çıkarma yapılır. Fakat bu ekleme ve çıkarmalar metnin anlamını değiştirmemelidir.
Daha sonra iyi yapılmış bir redaksiyon işleminden şunlar beklenir;
- Metne akıcı bir anlatım kazandırma
- Metnin anlam bütünlüğünü sağlamak
- Metne uygun kelime ya da kelime öbeklerinin bulunması
- Her türlü hatanın giderilmesi
- Son okumanın yapılması
Bu işlemler yapıldıktan sonra metin iyi redakte edilmiş olacaktır. Bu işlemlerden sonra da metin yayınlanmaya hazır demektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da son okuma işleminin metni redakte eden redaktör tarafından değil, başka bir redaktör tarafından yapılmasıdır.
Redaksiyon işlemini yapan kişiler de redaktör denmektedir. Genel olarak redaktör, metinlerin yayınlanmadan önce son kontrollerini yapan kişidir. Redaktör yazılan metni inceleyerek dilbilgisi, noktalama işareti ve yazım hatalarını düzenleyerek; metnin anlatımını değiştirmeden içeriğin daha okunabilir bir hale getirmek için ekleme ya da çıkarma yapabilir. Bir redaktörün sahip olması nitelikler;
- Ekip çalışması yapabilmeli
- Dil bilgisi ve noktalama ile yazım kurallarına hakim olmalıdır
- Güncel yayınları takip etmek
- Yabancı bir dil bilmesi
Şeklinde sıralanabilir. Bir redaktör işinde iyi olmak istiyorsa bu niteliklere sahip olmalıdır.